W dużych miastach Polski, jak Warszawa, Wrocław czy Poznań, nie brakuje restauracji serwujących kuchnię orientalną i egzotyczną - po prostu z całego świata. Można wybrać się jednego dnia na sushi, innego na włoską pizzę, a następnie spróbować dań np. irańskich. Jesteście ciekawi, z czego słynie ta kuchnia? Szczegóły poniżej.

Co prawda odległa kuchnia smakuje najlepiej w swojej stolicy, ale nie zawsze mamy możliwość, aby tam podróżować. Jeśli Iran jest na razie poza Waszym zasięgiem, nie szkodzi - restauracji serwujących tę kuchnię jest wiele. Co prawda w Iranie zachwyca np. różnorodność owoców i soków z nich wyciskanych, a tego nie jesteśmy w stanie kupić w Polsce.

Mimo to zdecydowanie warto zamówić falafele, smażone w głębokim tłuszczu kotlety z cieciorki, kebab, które smakuje zupełnie inaczej niż w Polsce, dizzi, czyli połączenie gulaszu z rosołem, dough – słony jogurt z dodatkiem mięty, popularne beryani, smażone mięso z aromatycznymi przyprawami i orzechami zawinięte w placek irański itd. Polecamy też orzechy - m.in. świeże pistacje - oraz suszone owoce - np. wyjątkowo słodkie daktyle!

Zastanawiacie się też pewnie, jak smakuje piwo irańskie. W sklepach napojów alkoholowych nie ma, ale jest piwo smakowe lub szampan... bez alkoholu! Smakuje jak gazowana lemoniada - warto o tym pamiętać!

KKw, zdj:lukasbieri/Pixabay